Nákupy z Číny pod (daňovou) lupou

Nákupy z Číny pod (daňovou) lupou

Čína je jako jeden z největších exportérů na světě známá především levným zbožím a širokým sortimentem. V dnešní době už je skoro nemožné se tomuto trendu vyhnout. Ať už jste běžný spotřebitel nebo podnikatel, e-shopy jako je Aliexpress, Ebay nebo Temu jistě znáte alespoň z doslechu, a možná z nich i objednáváte. Ne všichni si ale uvědomují, co takový nákup obnáší z podnikatelského hlediska (B2B).

DPH při dovozu z Číny

Dani z přidané hodnoty podléhá od července 2021 každá zásilka ze země mimo EU. Tedy i drobné zásilky pod 22 EUR, které byly ještě před tímto datem osvobozené od daně. Toto opatření bylo přijato mimo jiné proto, aby se zamezilo úmyslnému podhodnocování zásilek a zvýhodňování zahraničních prodejců.

Většina čínských dodavatelů reagovalo zřízením skladů na území EU. V takovém případě už je zboží procleno a nákup se chová stejně, jako klasické pořízení zboží z Evropské unie.

Jak správně přiznat DPH

Pokud jste plátce DPH, musíte podle celních dokladů daň přiznat vy sami ve svém daňovém přiznání. Daň se přiznává k datu, kdy je zboží propuštěno do celního režimu (tzn., že zboží bylo oficiálně přijato celními orgány a je určen druh tohoto režimu, typicky „volný oběh“). Zároveň si DPH můžete i nárokovat zpět. Výsledná daň je tedy vlastně nulová.

Nárok na odpočet daně máte v případě, že splňujete následující podmínky:

  • máte daňový doklad – celní prohlášení neboli JSD (prokázat se ale dá i jiným způsobem)
  •  v přiznání k DPH daň z dovozu přiznáte na ř. 7, 8

Stejně jako u nákupů v rámci ČR platí, že nárok na odpočet nelze uplatnit po uplynutí tříleté lhůty (lhůta začíná běžet prvním dnem měsíce následujícího po zdaňovacím období, ve kterém nárok na odpočet daně vznikl)

Základem daně je celní hodnota, clo, případná spotřební daň a dále poplatky a vedlejší výdaje (např. na dopravu, provize nebo náklady na celního deklaranta). Součtem všech uvedených položek dostáváte daňový základ, ze kterého dopočítáte svou daňovou povinnost v příslušné sazbě DPH.

Jak již bylo zmíněno – zboží, byť z čínského e-shopu, může přijít ze skladu v EU. V takovém případě ale často JSD vůbec neobdržíte, a faktura je již zdaněná v rámci režimu jednoho správního místa (IOSS). Nákup tedy nemůžete brát jako dovoz, ale jako pořízení zboží ze zemí EU.

Dodavatelé ze třetích zemí také obvykle nemají žádné identifikační číslo nebo VAT number, které by bylo platné v rámci EU. Proto se nákup vykazuje v daňovém přiznání na řádku 12,13 jako ostatní plnění s nárokem na odpočet. Do kontrolního hlášení vstupuje takový nákup do oddílu A.2.

Pokud jste neplátce DPH, způsobů, jak daň zaplatit, je několik. Nejčastěji za Vás daň odvede přímo e-shop v rámci režimu IOSS. Druhá možnost je klasické celní řízení, kdy DPH a clo zaplatíte přímo celnímu úřadu.

Celní poplatky

Celní prohlášení neboli JSD slouží jako prohlášení o propuštění zboží na území EU a také jako účetní doklad pro správné vyměření DPH a celních poplatků.

Kvůli změnám v DPH v roce 2021 se změnila pravidla pro podávání JSD. Nyní se prohlášení podává vždy, bez ohledu na hodnotu zboží. Clo ale platíte pouze v případě, že hodnota zboží přesáhne 150 EUR. Existují i další výjimky, kdy se clo neplatí. Například u zboží označeného jako dar do limitu 45 EUR.

A jak se clo platí? Zboží můžete proclít sami – podle obdrženého JSD zaplatíte clo přímo celnímu úřadu.

Nabízí se i možnost využití služeb celních deklarantů. Veškeré vyřízení celních požadavků a následné odvedení cla úřadu provádí deklarant. Ten Vám následně clo a služby s tím spojené vyúčtuje v klasické faktuře.

Rizika nekvalitního zboží a ochrany soukromí

E-shopy jako Temu se stávají velmi populární. Přinášejí ale rizika. Na jedné straně je tu velmi nízká cena, ale je důležité poukázat i na druhou stranu mince.

Zboží bývá často nekvalitní či závadné. Právo na reklamaci a vrácení peněz je téměř nevymahatelné. Evropské spotřebitelské centrum i Česká obchodní inspekce jsou na tyto e-shopy krátké. Navíc aplikace jako Temu, a jemu podobné, sbírají mnoho citlivých dat a není jasné, jak se s nimi nakládá. Online tržiště Temu je dokonce podezřelé z přeprodeje citlivých informací. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) proto nedoporučuje tuto aplikaci ani stahovat.

Bez dokladu ani ránu

Dalším významným specifikem obchodování s Čínou je časté nedodávání řádných daňových dokladů. Prodejci na Aliexpress jsou tím přímo vyhlášení. Objednáte zboží, v lepším případě zboží dorazí v požadovaném množství a kvalitě, ale neexistuje k němu žádný doklad, informace o tom, zda již bylo zboží procleno, případně v jaké hodnotě. Jediné, co máte je vaše odchozí platba – a ta pro řádné zaúčtování (a zobchodování) opravdu nestačí.

Dříve, než cokoliv nakupíte, ověřte si u obchodníka, že počítá s vystavením řádných dokladů. Může vám to do budoucna ušetřit spoustu vrásek.

Nákupy zboží ze třetích zemí mají hodně výjimek a úskalí. Proto vždy doporučujeme se poradit se svou účetní nebo daňovým poradcem.

Zdroje:

https://dostupnyadvokat.cz/blog/clo-dph-nakup-cina#%C4%8C%C3%ADna
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2004-235?text=23
https://money.cz/novinky-a-tipy/dane/dovozy-a-vyvozy-z-pohledu-dph-se-zamerenim-na-dodaci-podminky-incoterms/
https://www.bic.cz/views/dovoz-zbozi/
https://www.dtest.cz/clanek-10856/temu-bezpecnostni-riziko-a-prodej-nekvalitniho-zbozi

Dnešní článek vznikl ve spolupráci se Sarah Vejrovou, která připravila odbornou část.

Líbí se vám naše články? Sledujte nás na našem InstagramuFacebooku nebo LinkedIn.
Chcete se zeptat? Napište nám přes kontaktní formulář, nebo položte svůj dotaz do naší poradny pro podnikatele.

Přečtěte si také

Rozložení příjmů jako optimalizace – část 2. (zapojíme OSVČ a SRO)

Rozložení příjmů jako optimalizace – část 2. (zapojíme OSVČ a SRO)

V minulém textu (najdete ZDE) jsem se věnovala rozložení příjmů fyzické osoby při souběhu se zaměstnáním. Popsala jsem dva nejčastější případy…

Co jste nevěděli o daňové ztrátě

Co jste nevěděli o daňové ztrátě

Ztráta je účetní nebo daňová. Daňová ztráta vznikne, pokud daňové náklady převyšují daňové příjmy. Vlastně vezmete výsledek hospodaření podle účetnictví…

Co pro vás udělá Ekonom pro lidi navíc?

Co pro vás udělá Ekonom pro lidi navíc?

„Jak si vybrat účetní, kterou budete milovat“ byl jeden z prvních textů, kterými jsem se snažila upozornit na to, že „účetnictví…

Autor blogu

Ing. Iva Strachotová, DiS.

Diplomovaná specialistka v oboru daně a účetnictví se specializací finanční a projektový management a jeho aplikace v malých a středních podnicích.

Chcete se se mnou spojit? Napište mi na ekonom@ekonomprolidi.cz.